Składniki
- 2 steki z tuńczyka
- mieszanka warzyw
- ananas
- 2 chilli
- imbir
- czosnek
- cukier
- limonka
- szczypiorek
- kolendra
- oliwa
- olej sezamowy
- łyżka octu jabłkowego
- sos sojowy
- S+P
Przygotowanie
Pół ananasa i jedną papryczkę chilli kroimy drobno, dodajemy do około 150 ml gotującej się wody z octem,sokiem i skórką z limonki i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.Zcieramy i dodajemy odrobinę imbiru i czosnku gotujemy następne 5 minut dodajemy cukier i redukujemy do otrzymania gęstej konsystencji.
Resztę ananasa kroimy w kostkę,zcieramy imbir,drobno siekamy czosnek,kolendrę i dodajemy do naszej mieszanki warzywnej.Rozgrzewamy patelnie przesmażamy nasze warzywa na oleju sezamowym ,gdy warzywa są gotowe dodajemyz odrobiną sosu sojowego i połowę wcześniej przygotowanego sosu i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Steki skrapiamy oliwą,solimy i pieprzymy.Grillujemy na mocno rozgrzanym grillu.Najlepsze będą krwiste,ale to już każdego wybór.Smacznego.
Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńOoo nareszcie coś z tuńczykiem.
OdpowiedzUsuń