niedziela, 1 czerwca 2014

Grillowany łosoś na płycie z soli



      Składniki na 4 porcje


  • 4  fillety z łososia norweskiego
  • 400 gr zielonego groszku
  • 40gr groszku cukrowego
  • pędy groszku
  • rzodkiewka
  • 150gr malin
  • 80ml oliwy
  • 10 ml octu winnego
  • 10gr cukru
  • S+P



      Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy płytę z soli do temp około 200 stopni
  2. Blanszujemy groszek a następnie przecieramy przez bardzo drobne sito i mieszamy z odrobiną oliwy(40ml) soli i pieprzu.
  3. Blanszujemy groszek cukrowy.
  4. Maliny rozgniatamy i redukujemy na małym ogniu do uzyskania gęstego sosu(20ml),następnie dodajemy cukier(10gr) przecieramy przez drobne sito dodajemy octu(10ml), oliwy(40ml) i miksujemy blenderem do momentu uzyskania emulsji(sól i pieprz do smaku)
  5. Rzodkiewkę kroimy w drobne plastry
  6. Pędy groszku płuczemy.
  7. Na rozgrzanym bloku soli układamy skropionego oliwą łososia skórą do dołu i grillujemy około 4-5 minut do momentu aż skóra swobodnie odkleji się i druga strona ten sam czas.
  8. Układamy puree z groszku,groszek cukrowy,sałatkę z pędów groszku i rzodkiewki na to łososia i emulsję z malin.
  9. Gotowe smacznego 


3 komentarze:

  1. Swietny pomysł, rewelacyjne zdjęcie aż chce się zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i polecam inne przepisy z bloga :-)

      Usuń
  2. Dzięki wielkie,mam trochę napięty harmonogram na najbliższe kilka tygodni,ale nie mówię nie :-)

    OdpowiedzUsuń