Składniki na 4 porcje
- 4 fillety z łososia norweskiego
- 400 gr zielonego groszku
- 40gr groszku cukrowego
- pędy groszku
- rzodkiewka
- 150gr malin
- 80ml oliwy
- 10 ml octu winnego
- 10gr cukru
- S+P
- Rozgrzewamy płytę z soli do temp około 200 stopni
- Blanszujemy groszek a następnie przecieramy przez bardzo drobne sito i mieszamy z odrobiną oliwy(40ml) soli i pieprzu.
- Blanszujemy groszek cukrowy.
- Maliny rozgniatamy i redukujemy na małym ogniu do uzyskania gęstego sosu(20ml),następnie dodajemy cukier(10gr) przecieramy przez drobne sito dodajemy octu(10ml), oliwy(40ml) i miksujemy blenderem do momentu uzyskania emulsji(sól i pieprz do smaku)
- Rzodkiewkę kroimy w drobne plastry
- Pędy groszku płuczemy.
- Na rozgrzanym bloku soli układamy skropionego oliwą łososia skórą do dołu i grillujemy około 4-5 minut do momentu aż skóra swobodnie odkleji się i druga strona ten sam czas.
- Układamy puree z groszku,groszek cukrowy,sałatkę z pędów groszku i rzodkiewki na to łososia i emulsję z malin.
- Gotowe smacznego
Swietny pomysł, rewelacyjne zdjęcie aż chce się zjeść :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i polecam inne przepisy z bloga :-)
UsuńDzięki wielkie,mam trochę napięty harmonogram na najbliższe kilka tygodni,ale nie mówię nie :-)
OdpowiedzUsuń