czwartek, 9 maja 2013

Burgery

     
  


Historia


Hamburger – rodzaj kotleta z mielonego mięsa wołowego, którego porcja została uformowana w płaski, okrągły placek, a ten następnie usmażony lub upieczony na grillu. Tak przygotowany hamburger bywa zwykle umieszczany między dwoma kawałkami lekko przypieczonej, poprzecznie przeciętej bułki oraz ugarnirowany dodatkami takimi jak sałata,pomidor,ketchup,majonez,ogórek konserwowy. Podawanie hamburgera w bułce jest tak powszechne, że często tę nazwę odnosi się do takiego właśnie sposobu podania tej potrawy, a także nazwą hamburger lub nazwami pochodnymi nazywa się inne rodzaje kotleta w ten sposób podane. Hamburger z dodatkiem plastrów sera nazywany jest cheeseburger (z ang. cheese — ser). Podobnie przyrządzony jak hamburger i podany w bułce kotlet z kurczaka bywa nazywany chickenburger (z ang. chicken — kurczak), zaś z ryby — fishburger (z ang.fish — ryba).
Hamburger jest popularny przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych, gdzie jest też potrawą kuchni domowej, chętnie przyrządzaną zwłaszcza w trakcie przyjęć na wolnym powietrzu (barbecue) , najczęściej jednak jadany jest w barach podających jedzenie typu fast food. Za sprawą takich barów i ich sieci, np. McDonald`s, hamburgery w bułce stały się symbolem jedzenia fast food i zyskały popularność na całym świecie.Jednym z najstarszych lokali serwujących hamburgery w USA jest restauracja Louis Lunch w New Haven, w stanie Connecticut, gdzie mięso jest pieczone na kilkudziesięcioletnich żeliwnych grillach gazowych i serwowane na chlebie tostowym, ewentualnie z plastrem pomidora i cebulki, natomiast bez ketchupu czy musztardy.Hamburger jako potrawa i jako słowo wywodzi się od befsztyka po hambursku (ang. hamburger steak), kotleta z siekanej wołowiny wprowadzonego do kuchni amerykańskiej przez imigrantów z Niemiec.Hamburgera wymyślił w 1904 roku garncarz Fletcher Davis. Podejmował się on gotowania podczas wystaw garncarskich, a także prowadził bar w Teksasie. Zaproponował on swoim gościom mielony kotlet na grzance z sałatą, musztardą i majonezem.



Rodzaje burgerów



-wołowe
-wieprzowe
-wołowo wieprzowe
-jagnięce
-drobiowe
-rybne
-warzywne


Dodatki


-sosy
-sery
-warzywa
-owoce


                 Przepisy


Klasyczny


1/2 kilograma rostbefu wołowego lub zrazowej wołowej lub innego mięsa wołowego,zmielonego
1 starta cebula
2-6 ząbków czosnku według uznania
1 łyżka musztardy
1 łyżka ketchupu
bułki hamburgerowe lub jakiekolwiek bułki(im bardziej napompowane  tym lepsze)
podsmażona cebula
sól,pieprz do smaku

Mięso mieszamy z roztartym czosnkiem,cebulą,musztardą,ketchupem przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Formujemy kotlety(powinniśmy otrzymać 4-6 burgerów).Wstawić do lodówki na min.30 min.Grilujemy z obu stron po około 4-6 min. z każdej strony serwować w podpieczonej bułce z podsmażoną cebulką.Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz