środa, 9 kwietnia 2014

Marynata Tandoori




  • 100 ml gęstego jogurtu
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • łyżka oleju
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżka ostrej papryki
  • sok i skórka z cytryny
  • centymetrowy kawałek imbiru
  • 3 zielone kardamony
  • mała cebula czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • świeża kolendra
  • pół łyżeczki kminku 
  • pół łyżeczki kurkumy
  • ćwierć łyżeczki cynamonu
  • goździk
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
Pryzgotowanie


  1. Suche przyprawy (kminek,kardamon,goździk,ziele angielskie,liść laurowy,papryka,cynamon,kurkuma) rozgnieść w moździerzu 
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę
  3. Kolendrę drobno posiekać
  4. Czosnek wycisnąć
  5. Imbir zetrzeć
  6. Jogurt wymieszać w misce z koncentratem pomidorowym i olejem,dodać resztę składników i utrzeć na jednolitą masę.
  7. Marynata gotowa :-)

1 komentarz:

  1. tandoori,,ostatnio robiłam tandoori chicken, pyszne jest :)

    OdpowiedzUsuń