Marynata Tandoori
- 100 ml gęstego jogurtu
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- łyżka oleju
- łyżka słodkiej papryki
- łyżka ostrej papryki
- sok i skórka z cytryny
- centymetrowy kawałek imbiru
- 3 zielone kardamony
- mała cebula czerwona
- 3 ząbki czosnku
- świeża kolendra
- pół łyżeczki kminku
- pół łyżeczki kurkumy
- ćwierć łyżeczki cynamonu
- goździk
- ziele angielskie
- liść laurowy
Pryzgotowanie
- Suche przyprawy (kminek,kardamon,goździk,ziele angielskie,liść laurowy,papryka,cynamon,kurkuma) rozgnieść w moździerzu
- Cebulę pokroić w drobną kostkę
- Kolendrę drobno posiekać
- Czosnek wycisnąć
- Imbir zetrzeć
- Jogurt wymieszać w misce z koncentratem pomidorowym i olejem,dodać resztę składników i utrzeć na jednolitą masę.
- Marynata gotowa :-)
tandoori,,ostatnio robiłam tandoori chicken, pyszne jest :)
OdpowiedzUsuń