Grillowany łosoś z dressingiem z oleju rzepakowego,estragonu i rzeżuchy na sałatce z kopru włoskiego i pomarańczy
|
Przepis na 4 porcje |
Składniki
- 4 fillety z łososia norweskiego
- 2 czerwone papryki
- koper włoski
- 2 pomarańcze
- rzeżucha
- olej rzepakowy
- estragon
- S+P
Przygotowanie
- Paprykę skrapiamy olejem rzepakowym i grillujemy do momentu aż będzie bardzo miękka.Obieramy ze skóry i blendujemy z odrobiną oleju.Doprawiamy do smaku solą,cukrem i sokiem z pomarańczy.
- Koper włoski kroimy w drobne paski
- Z pomarańczy wycinamy segmenty
- Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego użyjemy go do przygotowania naszego dressingu do którego będziemy potrzebowali estragon,rzeżuchę,sok z pomarańczy oraz sól.Wszystkie składniki blendujemy w proporcjach 1 część soku do 3 oleju rzepakowego a zioła wedle uznania.
- Łososia skrapiamy olejem rzepakowym i grillujemy po około 5 minut z każdej strony.
- Na talerzu układamy puree z papryki,sałatkę z kopru włoskiego i pomarańczy skropioną estragonowo-rzeżuchowym dressingiem i ugrillowanego łososia,posypać rzeżuchą,kilka kropli dressingu.
- Gotowe życzę smacznego
Danie jak w restauracji, pięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.