- antrykot wołowy(rozmiar nie ma znaczenia)
- sól,pieprz do smaku
- olej do posmarowania
Steka wyciągamy z lodówki na przynajmniej pół godziny przed grillowaniem,pozwoli to na rozluźnienie mięsa.Skropić mięso olejem,posolić i popieprzyć do smaku (starajmy się użyć dobrej jakości soli morskiej jak i świeżo zmielonego pieprzu ).Na rozgrzanego do czerwoności grilla położyć steka i grilować z obu stron zmieniając stronę co minutę co pozwoli na swobodne przenikanie temperatury wgłąb steka i równomierne grillowanie. Ugrillowanego steka zostawiamy na kilka minut w ciepłym miejscu co pozwoli temperaturze wniknąć w steka i rozluźnić się mięsu.Smacznego.
wołowiny się nie przekłada, raz na jednej raz na drugiej.
OdpowiedzUsuńilu kucharzy tyle technik grillowania steków wyreks ,ta technika pozwala na równomierne przenikanie temperatury wgłąb steka,poniższy link może ci to zobrazować.
Usuńhttp://www.youtube.com/watch?v=RW3ay3k0lek
Pozdrawiam.
Jak do tej pory to idealne steki jadłam tylko w jednym miesjcu! Tu: http://roadamerican.pl/road-menu/ Maj đwiwetnej jakođci miso, idealna marmurkowođ, yawsye idealnz stopie} wzsmaenia no i rewelaczjne dodatki! Co jakiđ cyas obiecuj sobie, że zrobie wreszcie sama w domu, ale nigdy mi jakoś nie po drodze :)
OdpowiedzUsuń