czwartek, 12 września 2013

Pierś z kurczaka marynowana w trawie cytrynowej,kurkumie i kokosie


  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 ml mleka kokosowego niesłodzonego
  • gałązka trawy cytrynowej lub sok z cytryny
  • 2 cm imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula dymka
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżka sosu rybnego
  • limonka
  • ogórek
  • papaja
  • ananas
  • papryczka chilli
  • sól
  • kolendra
  • oliwa
Przygotowanie

Mleko kokosowe,trawę cytrynową,imbir,czosnek,cebulę,kurkumę,sos rybny,skórkę i sok z limonki zmiksować przy pomocy blendera.Przygotowaną marynatą zalać piersi i odstawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin polecam 12 godzin marynowania kurczak będzie kruchszy i smaczniejszy.Grillować na średnio rozgrzanym grillu z obu stron do uzyskania 75 stopni Celcjusza wewnątrz piersi.Ogórka i papaję zetrzeć na tarce na długie paski wymieszać z ananasem,kolendrą,papryczką chilli,oliwą,sokiem i skórką z limonki.Ugrillowanego kurczaka serwujemy na przygotowanej sałatce.Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz