- 2 piersi z kurczaka
- 200 ml mleka kokosowego niesłodzonego
- gałązka trawy cytrynowej lub sok z cytryny
- 2 cm imbiru
- 3 ząbki czosnku
- cebula dymka
- łyżeczka kurkumy
- łyżka sosu rybnego
- limonka
- ogórek
- papaja
- ananas
- papryczka chilli
- sól
- kolendra
- oliwa
Przygotowanie
Mleko kokosowe,trawę cytrynową,imbir,czosnek,cebulę,kurkumę,sos rybny,skórkę i sok z limonki zmiksować przy pomocy blendera.Przygotowaną marynatą zalać piersi i odstawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin polecam 12 godzin marynowania kurczak będzie kruchszy i smaczniejszy.Grillować na średnio rozgrzanym grillu z obu stron do uzyskania 75 stopni Celcjusza wewnątrz piersi.Ogórka i papaję zetrzeć na tarce na długie paski wymieszać z ananasem,kolendrą,papryczką chilli,oliwą,sokiem i skórką z limonki.Ugrillowanego kurczaka serwujemy na przygotowanej sałatce.Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz