poniedziałek, 16 września 2013

Sałatka z ośmiornicy i kałamarnicy




  • ośmiornica
  • kałamarnica
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • ostra papryka
  • ogórek
  • 2 marchewki
  • szczypiorek
  • kolendra
  • imbir
  • 2 limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • trawa cytrynowa
  • olej sezamowy
  • sos rybny
  • sos sojowy
  • sól morska
Przygotowanie

      Odciąć ramiona i tułów od głowy,wyciągnąć szczęki które znajdziecie w środku ramion,wyczyścić tułów pozbyć się wnętrzności,zerwać skórę.Kałamarnice przygotowujemy w ten sam sposób dodatkiem którego musimy się pozbyć jest przezroczystą chrząstkę.Olej sezamowy,trawę cytrynową,imbir,ostrą papryczkę,sos rybny,czosnek,sok i skórkę z limonki zmiksować.Przygotowaną marynatą zalać ośmiornice i kałamarnice i odstawić do lodówki na noc.Grillować na mocno rozgrzanym grillu.
      Warzywa pokroić w długie paski.Zetrzeć skórkę z  limonki i wycisnąć sok,dodać drobno posiekaną ostrą papryczkę,trawę cytrynową,imbir,olej sezamowy wymieszać doprawić sosem sojowym,zalać warzywa wymieszane z posiekaną kolendrą.Na przygotowanej sałatce układać ugrillowane ośmiornice i kałamarnice.Gotowe smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz