- ośmiornica
- kałamarnica
- czerwona papryka
- żółta papryka
- ostra papryka
- ogórek
- 2 marchewki
- szczypiorek
- kolendra
- imbir
- 2 limonki
- 2 ząbki czosnku
- trawa cytrynowa
- olej sezamowy
- sos rybny
- sos sojowy
- sól morska
Odciąć ramiona i tułów od głowy,wyciągnąć szczęki które znajdziecie w środku ramion,wyczyścić tułów pozbyć się wnętrzności,zerwać skórę.Kałamarnice przygotowujemy w ten sam sposób dodatkiem którego musimy się pozbyć jest przezroczystą chrząstkę.Olej sezamowy,trawę cytrynową,imbir,ostrą papryczkę,sos rybny,czosnek,sok i skórkę z limonki zmiksować.Przygotowaną marynatą zalać ośmiornice i kałamarnice i odstawić do lodówki na noc.Grillować na mocno rozgrzanym grillu.
Warzywa pokroić w długie paski.Zetrzeć skórkę z limonki i wycisnąć sok,dodać drobno posiekaną ostrą papryczkę,trawę cytrynową,imbir,olej sezamowy wymieszać doprawić sosem sojowym,zalać warzywa wymieszane z posiekaną kolendrą.Na przygotowanej sałatce układać ugrillowane ośmiornice i kałamarnice.Gotowe smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz