piątek, 13 czerwca 2014

Grillowany łosoś z dressingiem z oleju rzepakowego,estragonu i rzeżuchy na sałatce z kopru włoskiego i pomarańczy

Przepis na 4 porcje


Składniki

  • 4 fillety z łososia norweskiego
  • 2 czerwone papryki
  • koper włoski
  • 2 pomarańcze
  • rzeżucha
  • olej rzepakowy
  • estragon
  • S+P

Przygotowanie


  1. Paprykę skrapiamy olejem rzepakowym i grillujemy do momentu aż będzie bardzo miękka.Obieramy ze skóry i blendujemy z odrobiną oleju.Doprawiamy do smaku solą,cukrem i sokiem z pomarańczy.
  2. Koper włoski kroimy w drobne paski
  3. Z pomarańczy wycinamy segmenty
  4. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego użyjemy go do przygotowania naszego dressingu do którego będziemy potrzebowali estragon,rzeżuchę,sok z pomarańczy oraz sól.Wszystkie składniki blendujemy w proporcjach 1 część soku do 3 oleju rzepakowego a zioła wedle uznania.
  5. Łososia skrapiamy olejem rzepakowym i grillujemy po około 5 minut z każdej strony.
  6. Na talerzu układamy puree z papryki,sałatkę z kopru włoskiego i pomarańczy skropioną estragonowo-rzeżuchowym dressingiem i ugrillowanego łososia,posypać rzeżuchą,kilka kropli dressingu.
  7. Gotowe życzę smacznego

1 komentarz:

  1. Danie jak w restauracji, pięknie wygląda.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń