- 0.5 kg krewetek
- pietruszka drobno posiekana
- cytryna sok i skórka
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- oliwa
- sól morska
Przygotowanie
Pancerz krewetki nacinamy wzdłuż kręgosłupa przy pomocy nożyczek zaczynając od głowy aż do samego ogona.Następnie nacinamy nożem ogon wzdłuż i pozbywamy sie czarnej żyłki.Tak przygotowane krewetki skrapiamy oliwą i mieszamy z częścią czosnku i solą.Grillować z obu stron po około 2 minuty do uzyskania ładnego złocistego koloru.Drobno posiekaną pietruszkę mieszamy z drobno posiekanym czosnkiem,sokiem i skórką z cytryny i kilkoma łyżeczkami oliwy tak powstała gremolata.Ugrillowane krewetki przekładamy do miski, zalewamy gremolatą i mieszamy, można dodatkowo posolić.Gotowe smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz