- 5 ząbków czosnku
- centymetrowy kawałek imbiru
- łyżka wina ryżowego
- łyżeczka oleju sezamowego
- łyżka przyprawy pięć smaków
- łyżka sosu sojowego
- łyżka sosu hoisin
- 2 łyżki miodu
- łyżka sosu ostrygowego
- łyżka red bean curd (sfermentowany tofu w czerwonym sosie)
- steki z łopatki wieprzowej
Czosnek wycisnąć,imbir scieramy na tarce o małych otworach i mieszamy wszystkie pozostałe składniki.Otrzymaną marynatą zalewamy steki z łopatki i odstawiamy do lodówki na minimalnie 8 godzin.Grillujemy z obu stron na średnio rozgrzanym grillu.Smacznego
Świetny przepis na wieprzowinę z grilla. Mięso wieprzowe idealnie pasuje do grilla, ale musimy je też dobrze zamarynować bądź użyć przypraw. Jak widać grill to nie tylko kiełbasa i kaszanka, ale też inne rodzaje mięsa możemy na nim przygotować i delektować się ich smakiem, podkreślonym przez dym z grilla.
OdpowiedzUsuń