wtorek, 21 stycznia 2014

Sos BBQ




  • cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 ostre papryczki
  • 2 łyżki worcestershire sosu
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • łyżka musztardy
  • 200 ml ketchupu
  • łyżka papryki wędzonej
  • pomarańcza
  • 100 gr brązowego cukru
  • oliwa
Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek obrać i pokroić jak najdrobniej (możemy użyć blendera) papryczkę chilli kroimy na pół i pozbywamy się nasion a następnie drobno kroimy.Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy otrzymaną pastę do otrzymania brązowego koloru,dodajemy paprykę wędzoną,cukier podsmażamy wszystko około 5 minut dodajemy worcester sos ,ocet,ketchup,musztardę,sok i skórkę z pomarańczy i gotujemy wszystko na wolnym ogniu przez około 20 minut.Następnie przecedzamy przez drobne sito solimy i pieprzymy do smaku.Otrzymany sos schładzamy.Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz