wtorek, 21 maja 2013

Pikantny Łososiowy Burger


Przepis na 2 porcje
  • 300g łososia
  • 1 czerwona cebula można zastąpić szczypiorkiem
  • 1 cytryna lub limonka
  • 1 ostra papryczka
  • kolendra(zostawcie troszkę do dekoracji)
  • 2 bułki burgerowe( jakieś pompowane)
  • ogórek zielony
  • sól i pieprz
Przygotowanie


Łososia sprawdzić czy nie ma żadnych ości,jak ma to usunąć,odciąć skórę pokroić na maltkie kawałeczki co pozwoli nam go łatwiej posiekać na bardzo drobno co ułatwi klejenie się naszych burgerów.Cebule i ostrą papryczkę pokroić w drobną kosteczkę.Kolendrę posiekać  bardzo drobno.Zetrzeć skórkę z cytryny.Wymieszać wszystkie składniki razem doprawić pieprzem nie solić dodamy soli przed samym grillowaniem,zachowamy w ten sposób całą zawartość płynów w burgerze(sól powoduje niszczenie komórek i utrate płynów).Formować burgery zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.Ogórka pokroić w  paski użyjcie obieraczki do warzyw.Schłodzone burgery grillować z obu stron po około 5 minut na bardzo gorącym grillu ( cały sukces tkwi w temperaturze).Serwować w ugrillowanej bułce z sosem tartare(przepis możecie znaleźć w dziale z sosami)plastrami ogórka i resztą kolendry.Gotowe.Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz