środa, 29 maja 2013

Stek Wołowy czym jest, jak grillować?



Postaram się wam przybliżyć temat steków wołowych przedstawić rodzaje,temperatury i wygląd poszczególnych etapów obróbki termicznej naszej kochanej wołowiny.Nazwa stek wywodzi się ze staro-nordyjskiego steik czyli pieczeń i jest potrawą z kawałka mięsa krojonego wzdłuż włókien mięśniowych,lub ryby krojonej wzdłuż kręgosłupa,ale my skupimy się na mięsie wołowym.Steki można grillować,smażyć jak również poddać  obróbce termicznej w warunkach próżniowych ,w kąpieli wodnej przy użyciu precyzyjnej temperatury technika sous vide.





Poniżej przedstawiam podział tuszy wołowej według Francuzów,Anglików,Amerykanów i Polaków.



                                   Stopnie wysmażenia steków.

                                

  Rodzaje steków


                                         
                           

                                       

                                                             Rostbef stek                                                     


                                           

            Antrykot

                                                               
                                                                 

                                                               


     Rumsztyk 




10 komentarzy:

  1. Warto nadmienić, że steki trzeba smażyć na oleju który po pierwsze nie ma swojego smaku a po drugie dobrze znosi wysokie temperatury. Najlepszy będzie rzepakowy. Broń boże nie stosować do steka oliwy z oliwek!

    OdpowiedzUsuń

  2. Odnośnie oliwy z oliwek yoda rozumiem że masz na myśli extra virgin oliwę,która ma silny aromat i niską temperaturę dymienia (smoking point)aczkolwiek oliwa z oliwek ma podobne właściwości jak olej rzepakowy, także nie ma większych przeciwwskazań do jej użycia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Yoda po pierwsze mówimy tu o grillowaniu, nie smażeniu steka na patelni;)
    Rozumiem ze nie każdy ma możliwość I warunki na bbq,ale chcąc odkryć piękno naszego mięsa musimy się trzymać niektórych reguł.
    Mój sposób na świetny stek wygląda następująco. ..
    Grillujemy na dobrej jakości węglu drzewnym.Jesli mamy możliwość warto dodać kawałek suchego drewna.Może to być Jabłoń lub Wiśnia które da nam świetny aromat.
    Przyprawiając mięso używam ...
    Sól morska
    Pieprz czarny
    Pieprz cayenne
    Sól czosnkowa.
    Przyprawy to rzecz gustu, o tym nie będziemy dyskutować; )
    Gdy już wrzucimy steka na ogień warto mieć pod ręką trochę roztopionego masła I małą szczotkę zrobioną z rozmarynu, tymianku I szałwii która bedziemy smarować (masłem) stek po każdym przewróceniu.:) Smacznego...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację. Palce lizać. Ale z klarowanym masłem lepsze, moim zdaniem.

      Usuń
    2. A dlaczego nie wstawiles fotki steka t-bone,te sa najlepsze w smaku???

      Usuń
    3. Soli do wolowiny sie nie uzywa,bo mieso twardnieje,soli sie na talerzu po ugrilowaniu.

      Usuń
  4. Jak czytam wszytskie te wpisy na temat steków to przygotowanie wydaje się być banalne. Ale skąd wziąć dobre mięso? Ja póki co jadam steki tylko w sprawdzonym miejscu http://roadamerican.pl/road-menu/ . Tam wiem, że jets smaczne mięso, sezonowane, zawsze wysmażą mi na odpowiedni stopnień, chyba sama bym sie bała, że zepsuje mięso :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wołowina to wymagające mięso. Ja robię ją tak, że staram się grubsze kawałki przeciąć na pół i dzień wcześniej marynuję ją w ziołach według uznania. U mnie zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra i papryka wędzona. Wołowina wtedy smakuje trochę jak mięso z gulaszu. U nas też dużą robotę robi grill. Zamówiliśmy sobie w zeszłym roku grilla gazowy z https://polgrill.pl/ i on piecze świetnie. Jeszcze nie zdarzyło się tak, żeby jakieś danie nam nie wyszło. Stek smażę po 10 minut z każdej strony. Wychodzi idealny tak jak lubię.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wołowina to chyba najlepszy rodzaj mięsa. W szczególności ta sezonowana to wyjątkowa rozkosz dla podniebienia!

    OdpowiedzUsuń