czwartek, 4 lipca 2013

Pałki z kurczaka (podudzie) cytrynowo-tymiankowe



  • 1 kg podudzia z kurczaka
  • tymianek
  • 2 cytryny
  • 4-8 ząbków czosnku
  • oliwa
  • sól i pieprz


Przygotowanie


Czosnek wycisnąć,tymianek drobno pokroić,zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok.Wszystkie składniki wymieszać z oliwą.Przygotowaną marynatą zalewamy podudzia i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny.Grillujemy na średnio rozgrzanym grillu często zmieniając stronę tak abyśmy nie spalili mięsa na zewnątrz a wciąż mieli surowe w środku.Jeśli nie macie termometru do sprawdzenia czy mięso jest gotowe przetnijcie jedno podudzie i sprawdźcie,jeśli nadal  nie jest gotowe wrzucić ponownie na grilla (czas grillowania około 20 do 30 minut).Jeśli mięso nie jest czerwone i odchodzi swobodnie od kości znaczy że jest ugrillowane.Smacznego.

1 komentarz:

  1. bardzo smacznie doprawione i jaka ładna rumiana skórka:)

    OdpowiedzUsuń