środa, 20 sierpnia 2014

Stek z tuńczyka


                                         Składniki

  • 2 steki z tuńczyka
  • mieszanka warzyw
  • ananas
  • 2 chilli
  • imbir
  • czosnek
  • cukier
  • limonka
  • szczypiorek 
  • kolendra
  • oliwa
  • olej sezamowy
  • łyżka octu jabłkowego
  • sos sojowy
  • S+P

                                     Przygotowanie

  
Pół ananasa i jedną papryczkę chilli kroimy drobno, dodajemy do około 150 ml gotującej się wody z octem,sokiem i skórką z limonki i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.Zcieramy i dodajemy odrobinę imbiru i czosnku gotujemy następne 5 minut dodajemy cukier i redukujemy do otrzymania gęstej konsystencji.


Resztę ananasa kroimy w kostkę,zcieramy imbir,drobno siekamy czosnek,kolendrę i dodajemy do naszej mieszanki warzywnej.Rozgrzewamy patelnie przesmażamy nasze warzywa na oleju sezamowym ,gdy warzywa są gotowe dodajemyz odrobiną sosu sojowego i połowę wcześniej przygotowanego sosu i odstawiamy w ciepłe miejsce.


Steki skrapiamy oliwą,solimy i pieprzymy.Grillujemy na mocno rozgrzanym grillu.Najlepsze będą krwiste,ale to już każdego wybór.Smacznego.

2 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo nareszcie coś z tuńczykiem.

    OdpowiedzUsuń