czwartek, 1 maja 2014

Sałatka do grilla



  • pół ogórka pokrojoneko w pół plastry
  • 300 gr pomidorów 
  • 3 ogórki małosolne lub kiszone
  • pęczek rzodkiewki
  • pół puszki kukurydzy
  • sałata mieszanka
  • suszona cebula
sos

  • 50 ml soku z cytryny
  • 150 ml oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 gr kopru
  • 10 ml miodu
  • łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Wszystkie składniki na sos wrzucamy do pojemnika i miksujemy przy pomocy blendera,w taki oto sposób uzyskaliśmy najprostszy pod słońcem sosik do naszej sałatki grillowej.Sos odstawiamy do lodówki do schłodzenia,a w między czasie przygotowujemy sałatkę.Pomidory (ja użyłem koktajlowych)kroimy w połówki,ogórka w pół plastry,rzodkiewkę i ogórki małosolne w plastry,mieszamy wszystko  z kukurydzą, sałatą i naszym wcześniej przygotowanym sosem.Posypujemy suszoną cebulą,gotowe do spożycia.Smacznego.

4 komentarze:

  1. bardzo smaczna i jakie dobre skladniki, ale ja dodaje jeszce maciupinke smazonego bockzuw malusia kosteczke, najlepszy wedozny od kani, wtedy salatka nadaje sie nie tylko na grilla:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a co chodzi z tym koprem, w jakiej ma być postaci? Chodzi o natkę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o świeży koperek :-) Mój błąd.Dzięki wielkie.Pozdrawiam

      Usuń
  3. Dzięki za odpowiedź. Już nie mogę się doczekać aż ją zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń